fbpx
Моніторинговий звіт

Моніторинговий звіт “Універсальний солдат” за період: липень-вересень 2024

Пропагандистський вплив окупаційної влади на дітей, які перебувають на ТОТ, ведеться впродовж усього року. Навіть у літній канікулярний період активна робота з мілітаризації дітей триває.

Для досягнення поставленої мети Росія використовує і вже випробувані, і нові інструменти впливу: від організації літніх таборів до проведення акції «Канікули з Росгвардією», що включають відверту військову підготовку дітей та молоді з ТОТ, мають на меті формування у них позитивного ставлення до російських військовослужбовців та заохочення вступати до збройних формувань РФ.

Схожі методи впливу окупаційна влада застосовує на всіх ТОТ півдня України.

А проведення мілітаристських та пропагандистських заходів часто відбувається під приводом російських свят, пам’ятних днів і подій.

За період з липня до вересня 2024 року зафіксовано залучення українських дітей та молоді з ТОТ до участі в мілітаристських та пропагандистських заходах до «Дня військово-морського флоту РФ», «Дня військово-десантних військ РФ», «Дня сім’ї» та «Дня прапора», а також початку навчального року та інших.

Зафіксовані за моніторинговий період дії, які вчиняються РФ на ТОТ безпосередньо або через підконтрольні їй окупаційні органи влади, є порушеннями:

  • статті 26 Загальної декларації прав людини, яка встановлює, що освіта має спрямовуватися на повний розвиток людської особи та збільшення поваги до прав людини й основних свобод. Освіта має сприяти взаєморозумінню, толерантності та дружбі між усіма народами, расовими чи релігійними групами;
  • статті 13 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, що теж актуалізує питання освіти;
  • статті 20 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, де закріплено, що будь-яка пропаганда війни має бути заборонена законом;
  • статті 29 Конвенції про права дитини, яка вказує на те, що освіта дитини має спрямовуватися на підготовку її до свідомого життя у вільному суспільстві в дусі розуміння, миру, терпимості, рівноправності чоловіків і жінок та дружби між усіма народами, етнічними, національними та релігійними групами, а також особами з корінного населення;
  • статей 38, 39 Конвенції про права дитини, що унормовують захист дітей в умовах війни;
  • статті 50 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська Конвенція), що забороняє державі-окупанту, зокрема, заносити дітей до списків підконтрольних їй формувань або організацій;  
  • статті 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська Конвенція), що передбачає, що окупаційна держава не може примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах. Забороняється будь-який тиск чи пропаганда, спрямовані на забезпечення добровільного вступу на військову службу.

Цей звіт охоплює період із 1 липня до 30 вересня 2024 року.

Сфери моніторингу: знищення української ідентичності, мілітаризація дітей на окупованих територіях, залучення дітей до дій, спрямованих на підтримку збройної агресії РФ проти України, асиміляція населення окупованих територій, руйнування української системи освіти.

Географія: тимчасово окуповані території Запорізької, Херсонської областей, Автономної Республіки Крим і міста Севастополь.

Читайте в звіті про:

  • Воєнно-патріотичні ігри та збори
  • Літні «відпочинкові» табори
  • Заходи, приурочені до свят
  • Початок нового навчального року: – російську літературу на ТОТ; – агітацію до вступу до вищих навчальних закладів РФ; – співпрацю навчальних закладів з силовими структурами; російську пропаганду.
Моніторинговий звіт підготовлено Центром громадянської просвіти «Альменда» у рамках проєкту «Кроки назустріч один одному: наближення реінтеграції молоді з ТОТ». Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки в рамках Transition Promotion Program. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.